Παιδιά, μήπως να τελειώνουμε με τον Terminator;

A.I.
Όπως λέμε Artificial Intelligence ή στα Ελληνικά “Tεχνητή Νοημοσύνη”.

Σαν έννοια υπάρχει από την εποχή του Φρανκενστάιν ή και πιο πριν, αλλά ερευνητικά γεννήθηκε κάπου το 1956 σε ένα εργαστήριο στο Dartmouth της Αμερικής.

Στην αρχή ήταν κάτι αρκετά αφηρημένο και άγνωστο στους πολλούς. Το Χόλιγουντ όμως έκανε καλά την δουλειά του (όπως πάντα), εισάγοντας την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. “Eπιστημονικής φαντασίας” για την εποχή τους τουλάχιστον.

Αλλά βρισκόμαστε πλέον στο 2019. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βλέπουμε καθημερινά σε πρακτικό επίπεδο τι σημαίνει το AI και πως μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας. Υπάρχει και γνώση και πρακτική εμπειρία σε πολλά θέματα.

Εννοείται πως βρισκόμαστε ακόμα σε νηπιακό επίπεδο στον τομέα αυτό, αλλά έχουμε εικόνα.

Και σίγουρα η εικόνα αυτή δεν μοιάζει καθόλου με τον Terminator. Οχι στις περισσότερες εκφάνσεις της, τουλάχιστον.

Terminator, 1984

Δεν λέω πως αποκλείεται να εμφανιστεί ένας Terminator (ή κάτι παρόμοιο) σε κάποια χρόνια. Λέω πως αυτό δεν είναι το AI. Πως ο περισσότερος κόσμος, που δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα καθημερινά (καλώς ή κακώς), δεν θα πρέπει να ταυτίσει το AI με αυτή την εικόνα μόνο.

Θα μου πείτε, τι κόλλησα και εγώ με έναν ήρωα του James Cameron από το 1984.

Μα ακριβώς γι’ αυτό. Ήταν τότε, το 1984.

Πέρασαν 35 χρόνια από τότε και το φαινόμενο Terminator είναι ακόμα εδώ.

Τι εννοώ.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των άρθρων / νέων που διαβάζω σχετικά με το AI (σε παγκόσμιο επίπεδο) έχει τον terminator σαν εικόνα πάνω από το κείμενο. Ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν να ταυτίζουν στο μυαλό του κόσμου την τεχνητή νοημοσύνη με ένα cyborg που θα καταστρέψει τον κόσμο.

Κάτι που παλαιότερα δεν θα του έδινα και πολύ σημασία, σήμερα με ανησυχεί.

Γιατί με την εποχή του AI προ των πυλών, δεν πιστεύω πως είναι θετικό ο κόσμος να ταυτίζει “μαθηματικά εργαλεία”, ουσιαστικά, με το τέλος του κόσμου.

Και φυσικά δεν υπονοώ πως το AI δεν κρύβει κινδύνους. Αντιθέτως, έχω γράψει και σκοπεύω να γράψω πολλά για αυτό το θέμα, γιατί με ανησυχεί βαθιά.

Αλλά άλλο είναι να είμαι “σε επαγρύπνηση” και άλλο να τρομοκρατώ τον κόσμο για κάτι που προφανώς δεν κατανοώ.

Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω του δημοσιογράφους / reporters που ασχολούνται με νέα από τον συναρπαστικό τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν 2 απλά πράγματα.

  1. Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την εικόνα του Terminator σε άρθρα σχετικά με το AI. #clickbait
  2. Να μάθουν τι είναι το AI και πως λειτουργεί.