Περί μιμιδίων, marketing και κουλτούρας ο λόγος.

Τα συναντάμε καθημερινά σχεδόν παντού. Έχουν διάφορες μορφές και συνήθως συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πρόκειται για τα μιμίδια (αγγ. memes) και έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Είναι πολύ κολλητικά, αλλά όχι θανατηφόρα (ακόμα, νομίζω).

Πριν δούμε πως ξεκίνησαν και από που προέρχονται, ας δούμε μερικά τρανταχτά παραδείγματα, έτσι για να ξέρουμε για τι μιλάμε.

Υπ. Αν δεν έχετε δει ποτέ κανένα από αυτά, ελπίζω να μην σας πλακώσει η πέτρα κάτω από την οποία ζείτε τα τελευτά 20 χρόνια.

Πάμε;

  1. Condescending Wonka
Condescending Wonka

2. Gangnam Style


3. Evil Kermit

Ένα από τα memes που έπαιξαν πολύ στην Ελλάδα ήταν αυτό του Jack Norris.

Όπως και αυτό του “Backpack kid” dance. (ρώτα το παιδί σου, ξέρει)

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Η wikipedia μας λέει:
“Τα μιμίδια (αγγλικά : memes) αποτελούν θεμελιώδεις μονάδες-φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς (τραγούδια, τρόποι συμπεριφοράς, μόδα, επιστημονικές ιδέες, θρησκευτικές πεποιθήσεις/δοξασίες, κτλ), οι οποίες μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο.”

Πιθανώς λοιπόν (λέω γω) η προέλευση της λέξης να εμπεριέχει και τον όρο “μίμηση”, κάτι που συναντάμε κατά κόρον σε internet memes. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός τρόπος διάδοσης τους.

Ιστορία του όρου:
“Ο όρος εισήχθη από τον κοινωνιοβιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς το 1976, κατ’ αναλογία προς το γονίδιο, τη βασική μονάδα γενετικής πληροφορίας. Ο πολιτισμός εξελίσσεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γονίδια στο φυσικό κόσμο. Τα μιμίδια δεν κληρονομούνται μέσω του αίματος αλλά μέσω της επικοινωνίας, των εθίμων, της γλώσσας, της κουλτούρας γενικότερα, από τα γηραιότερα προς τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας.”

Γιατί σε ενδιαφέρουν όλα αυτά.

Ουσιαστικά με την διάδοση του διαδικτύου και κυρίως με την άνθιση των social media, τα memes έχουν εξελιχθεί σε κοινωνικό φαινόμενο.

Αν το δεις επιδερμικά, θα σου φανεί μια μεγάλη χαζομάρα όλο αυτό. Αλλά νομίζω πως η αλήθεια είναι πως τέτοια φαινόμενα μπορούν μακροπρόθεσμα να αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα ενός λαού και γενικότερα του κόσμου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα trend μπορεί να διαδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη ταυτόχρονα. Μπορεί λοιπόν να επηρεάσει μαζικά κουλτούρες, ιδέες και αντιλήψεις.

Νομίζω πως είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο / ενήλικα / γονιό να έχει κάποια βασική πληροφόρηση πάνω σε τέτοια θέματα / φαινόμενα, γιατί διαφορετικά δεν ζει στο σήμερα ουσιαστικά και θα είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί / προβλέψει / ακολουθήσει μελλοντικά ανάλογα φαινόμενα. Έτσι το “χάσμα γενεών” γίνεται απροσπέλαστο φαράγγι.

Καλά, επαγγελματικά δεν το συζητώ. Είναι must να κάνεις follow τέτοια trends με ότι και αν ασχολείσαι (για να το θέσω όπως πρέπει).

Ίσως πάλι, κάνω λάθος.

Memes Marketing

Το “meme marketing” είναι κάτι που θα δούμε να γίνεται στο άμεσο μέλλον όλο και πιο συχνά.

Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιο meme το οποίο να σχετίζεται με κάποιον τρόπο με το brand τους.

Άλλες φορές, χρησιμοποιούν ως όχημα ένα μιμίδιο που ήδη κάνει ντόρο και το συνδέουν με κάποιο προϊόν ή υπηρεσία τους.
Works like magic!

Ας δούμε μερικά έτσι για να έχουμε μια εικόνα.

“Success Kid” for Virgin Media

Hubspot

Κάνε και εσύ ένα meme λοιπόν.
Meme αργείς. (sorry! 🤓)

COPYRIGHTSWORLD.COM VERIFICATION BADGE - CLICK TO VERIFY!